Tanaman Herba

Pada masa kini, pokok herba sangat dikenali dan diperlukan oleh masyarakat kita di Malaysia mahupun luar negara. Sememangnya kehadiran pokok herba tidak diketahui sangat oleh masyarakat sebelum ia dikenali seperti sekarang. Mereka tidak menyedari bahawa semak samun yang tumbuh disekitar kawasan rumah mereka itu mengandungi pokok herba yang boleh dijadikan ubatan dan bahan makanan yang baik untuk kesihatan. Ini dapat diyakin dengan Firman Allah S.W.T maksudnya““dan ingatlah satu bukti lagi,engkau melihat bumi itu kering, kemudian apabila Kami menurunkan hujan menimpanya, bergeraklah tanahnya (dengan tumbuhan yang merecup tumbuh) dan gembur membusutlah ia serta ia pula menumbuhkan berjenis-jenis tanaman yang indah permai.

Pokok herba adalah tumbuhan yang di katogerikan pokok renek berbatang lembut mahupun keras dan mengandungi banyak air. Pokok herba ini biasanya dijadikan oleh orang-orang asli sebagai bahan ubat atau penguat tenaga. Ulam juga dikategorikan sebagai pokok herba yang banyak berkhasiat. Selain dijadikan makanan, pokok herba juga ada yang tidak boleh dimakan secara langsung tetapi digunakan sebagai bahan untuk menghasilkan minyak mahupun sebagai tampalan di tempat sakit (batang, daun dan akar). Penggunaan pokok herba sekarang sangat meluas untuk manfaat kesihatan, kecantikan dan dijadikan tamanan hiasan di kawasan perkarangan rumah, pejabat dan kawasan-kawasan lanskap majlis perbandaran.


Selain itu, pokok herba juga boleh dijadikan tanaman lanskap. Ini bermula dengan ia dijadikan sebagai kebun herba di belakang rumah untuk kegunaan harian sehinggalah ia dikomersialkan dan dijadikan lanskap dibandar-bandar mahupun di taman. Kebiasanya tanaman herba yang ditanam di bandar mesti mempunyai nilai estetik yang cantik dan menarik. Bagi menceriakan lagi sesebuah lanskap, tumbuhan yang berbunga dan mempunyai nilai kesenian digunakan bersama pokok herba untuk menampakkan kecerian, identiti sesebuah bandar dan menunjukkan sumber semulajadi yang di anugerah oleh Allah Swt . faktor yang perlu dipertimbangkan untuk mewujudkan taman herba (lanskap) adalah bergantung kepada kegunaan dan kesesuaian jenis pokok mengikut keperluan seseoerang mahupun kawasan yang akan bina.

Kebaikan pokok herba adalah baik untuk lelaki mahupun perempuan. Bagi kebanyakan kaum hawa, mereka gemarkan pengambilan jamu untuk menjaga kesihatan mereka. Jamu ialah ubat tradisional yang digunakan oleh orang terdahulu untuk mengubati penyakit mahupun menyihatkan dan menguatkan badan bagi kaum wanita. Biasanya bahan jamu ini didapati dari bahan-bahan asli seperti tumbuh-tumbuhan, daun-daun, akar kayu, buahan dan bunga-bungaan yang mengandungi kesihatan dan kecantikan tubuh badan. Walaupun perubatan moden begitu luas digunakan dan dikembangkan, keberkesanan jamu herba masih lagi digunakan oleh pengamal perubatan yang setia pada jamu. Disamping itu juga, tanaman herba juga boleh mendatangkan kemudaratan kepada kita semua jika kita semua salah mengunakannya. Contohnyer, pokok herba ketum yang sepatutnya dijadikan untuk perubatan disalahguna oleh sesetengah manusia untuk melepaskan gian penagih dadah.

Tidak syak lagi bahawa tumbuhan herba adalah rahmat Allah swt yang tidak ternilai kepada manusia bukan sahaja sebagai bahan makan, bahkan untuk kegunaan pelbagai aspek kehidupan manusia. Termasuklah aspek perubatan, menyembuh dan membasmi pelbagai penyakit. Apa yang penting adalah kesedaran kita semua untuk menyedari bahawa setiap tumbuhan yang dicipta oleh Allah swt ada kegunaan masing-masing. Oleh itu, kita hendaklah sentiasa peka terhadap sekeliling kita termasuklah tumbuhan herba mahupun tumbuhan lain. Bagi mensyukuri nikmat yang Allah swt bagi, kita hendaklah menjaga dan menjadikan pokok herba dan tumbuhan lain sebagai hisan dirumah mahupun di taman-taman kediaman.2 ulasan:

 1. KHASIAT BUAH TUNJUK LANGIT

  3 BAHAN AKTIF PENTING

  FLAVONOIDS daripada kandungan khasiat buah tunjuk langit semakin terkenal di kalangan para saintis dunia dengan keupayaannya meninggikan dan meningkatkan taraf kesihatan manusia. Ia terdapat di dalam pelbagai jenis tumbuh-tumbuhan dan buah-buahan termasuk tumbuhan herba yang dikenali ramai iaitu Ginkgo biloba dan Eurycoma longifolia (Tongkat Ali). Bahan Flavonoids yang tinggi di dalam buah Mahogany mengandungi bahan enzim semulajadi yang dapat merangsang pembukaan pembuluh darah bagi melancarkan perjalanan darah ke seluruh badan serta membekalkan nutrisi dan oksigen lalu bertindak sebagai enzim anti- pengoksidaan.

  SAPONINS adalah enzim semulajadi yang wujud di dalam khasiat buah tunjuk langit seperti sabun atau pelincir yang membantu melicinkan perjalanan darah keseluruh tubuh badan. Saponins di dalam buah Mahogany dapat mengurangkan lemak dan kolesterol pada dinding saluran darah bagi melancarkan perjalanan darah. Keadaan ini akan membantu menguatkan fungsi jantung di mana peningkatan sistem imuniti dan pengurangan tahap pembekuan gula dalam darah akan berlaku. Kandungan bahan Saponins yang tinggi ini juga boleh didapati di dalam makanan herba yang disanjungi dunia iaitu herba Ginseng Panax.

  BITTER ALKALOIDS di dalam Buah Tunjuk Langit ada unsur organic yang mempunyai sifat perubatan semulajadi. Buah ini adalah amat pahit jika dimakan begitu sahaja. Rasanya pahit adalah disebabkan oleh kandungan bitter alkaloids yang tinggi di mana ia membuatkan darah di dalam badan berasa pahit dan membantutkan pertumbuhan pelbagai jenis virus dan bakteria yang menjadi penyebab utama kepada pelbagai jenis penyakit. Ini akan membantu pembinaan secara matang sel-sel darah putih di dalam tubuh manusia untuk memperkukuhkan sistem imunisasi tubuh badan bagi menghalang dari serangan organisma-organisma yang tidak baik.

  Fungsi-Fungsi Utama Flavonoids

  Mengurangkan tahap gula dalam darah
  Menyeimbangi kandungan gula dalam darah
  Memperbaiki kelancaran peredaran darah
  Menyingkirkan redikal bebas dalam tubuh badan
  Memperbesarkan dan menguatkan keanjalan saluran darah
  Mengurangkan kandungan kolestrol yang tidak baik di dalam darah

  Fungsi-Fungsi Utama Saponins
  Mempertingkatkan daya tubuh badan (daya imuniti)
  Merangsangkan perembesan insulin dari pankrias
  Mempertingkatkan fungsi pembinaan darah
  Menangani kekejangan otot di dalam saluran pernafasan
  Melancarkan sistem saluran pernafasan
  Mempertingkatkan daya penghasilan sperma kaum lelaki
  Memperbaiki sistem peredaran darah
  Menyah toksid dalam badan (detoksifikasi)
  Mengelakkan kemabukan dan keracunan
  Mententeramkan fikiran dan otak

  BalasPadam
 2. Salam...Sy ada menjual buah tunjuk langit gred A..sekitar 250 biji sehinga 300 biji sebungkus harga cuma rm30....cepat dan pantas sy hantar guna kan pos laju.call or msg sy xpun wasap sy kt 0174687570(mohd zuhairi)

  Kebaikan buah tunjuk langit terlalu banyak...melancarkan darah...buang angin..pulih kn tenaga batin untuk lelaki..kesan lebih hebat berbanding tongkat ali...cuci buah pingang..kurangkn kolestrol..kurangkan darah tingi..buah ni.selamat di makan...amalan orang terdahulu untuk kesihatan..berasal dari pohon mahogany di dalam hutan

  Buah yg sy jual adalah asli...bukan pil bukan kapsul tapi dalam bntuk biji2 kuaci mahogany....sehari cukup sebiji untuk kesihatan.sesiapa pun boleh amal kan...

  BalasPadam