DOA DI PERMUDAHKAN MEMBAYAR HUTANG

Diambil dari Surah Ali ’Imran ayat 26 - 27.
Baca mulai dari “Allahumma malikal mulki”, tidak perlu sebut “qulillah


[26] Katakanlah (wahai Muhammad): Wahai Tuhan yang mempunyai kuasa pemerintahan! Engkaulah yang memberi kuasa pemerintahan kepada sesiapa yang Engkau kehendaki, dan Engkaulah yang mencabut kuasa pemerintahan dari sesiapa yang Engkau kehendaki. Engkaulah juga yang memuliakan sesiapa yang Engkau kehendaki dan Engkaulah yang menghina sesiapa yang Engkau kehendaki. Dalam kekuasaan Engkaulah sahaja adanya segala kebaikan. Sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu.

[27] Engkaulah (wahai Tuhan) yang memasukkan waktu malam ke dalam waktu siang dan Engkaulah yang memasukkan waktu siang ke dalam waktu malam. Engkaulah juga yang mengeluarkan sesuatu yang hidup dari benda yang mati dan Engkaulah yang mengeluarkan benda yang mati dari sesuatu yang hidup. Engkau jualah yang memberi rezeki kepada sesiapa yang Engkau kehendaki, dengan tiada hitungan hisabnya.

Bacalah Doa' ini bersama doa' lain yang pernah di ajarkan oleh Rasulullah melalui Hadis Baginda atau apa2 bahasa yg kita tahu. Di lakukan selepas Solat Fardhu dan terbaik selepas Solat Hajat. Pintalah pada Allah dengan sepenuh hati dan rasa hamba yang mendalam memohon pertolongan Allah kerna sesungguhnya hanya Allah sahajalah tempat kita bermohon dan berharap. Teruskan usaha kita seperti biasa dengan jalan jalan yang halal dan baik. Insya Allah saya doa'kan smoga doa' kita sama2 di maqbulkan Allah.
(sumber dr FB Irsyad Sidi).


0 comments: