Say No To The Concert THE TIMES In UTM

Bismillahirrahmanirrahim, Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang, Salam Dan Selawat ke atas baginda tercinta Nabi Muhammad SAW. Rindu yang teramat pada para sahabat Baginda r.anhum dan para Ummahat serta ulama'-ulama' haq yang terdahulu.

 
Pertahankan Bumi UTM sebagai pusat Kebudayaan Intelek~

Jadi pada entri kali ini saya ingin mengajak sekalian pembaca untuk kita sama-sama menolak budaya hedonism yang kini sedang cuba untuk menyelusup masuk ke dalam UTM sekali lagi. Apa yang saya maksudkan di sini ialah Konsert Kumpulan THE TIMES dan pertandingan Rhythm Of Champion yang diadakan di bumi UTM sempena fiesta International Johor Horse Show.

 
                                                          Say No To THE TIMES in UTM

Sedikit sejarah mengenai isu hedonism di UTM, pada tahun 2009 iaitu pada tika Upacara convocation UTM yang ke-42 telah diadakan pesta convocation seperti saban tahun kecuali pada kali itu telah diadakan acara yang langsung tidak selari dengan kehendak universiti dan syariah Islam iaitu 'Battle Of The Band'. Di mana diadakan pertandingan 'gig' diantara band2 muda yang baru ingin naik di dunia hiburan Malaysia.

Tapi yang penting kita harus ingat Pengarah Pusat Kebudayaan UTM, PM. Dr. Zahib telah menyatakan bahawa dia berjanji Konsert Battle Of the Band kali ini adalah yang terakhir dan akan menyemak semula dasar kebudayaan UTM agar selari dengan tuntutan syarak.

Jadi buat makluman semua mahasiswa/i UTM, isu konsert THE TIMES dan pertandingan Rhythm Of Champion telah dibawa oleh MPM UTM ke pihak PM. Dr. Zahib pada ahad(6/3/2011) yang lalu, dan beliau menegaskan perkara ini akan beliau bangkitkan di peringkat tertinggi  UTM dan menghantar surat bantahan mengenai perkara ini. Presdien MPM UTM 10/11 juga bersetuju dan barisan MPM UTM 10/11 juga akan menghantar surat banatahan mengenai isu ini. Selain itu, Persatuan Mahasiswa Islam pada hari ini (8/3/2011) telah menghantar surat bantahan rasmi kepada pihak pentadbiran universiti.

Tapi sebelum itu...apa itu konsert sebenarnya?


Konsert ialah satu persembahan muzik di hadapan penonton. Istilah ini pada kebiasaannya dikhaskan untuk persembahan yang dipertunjukkan oleh suatu kumpulan ahli muzik. Manakala persembahan yang dilakukan oleh seorang atau lebih pemuzik biasanya dipanggil retical. Perkataan konsert pada asalnya bermakna gabungan ahli persembahan suatu kensert viol bukan persembahan itu sendiri dan istilah itu tidak mempunyai makna seperti sekarang sehingga abad ke 17. (Ensiklopedia Malaysiana Jilid 7/215)

Menurut Ensiklopedia Malaysiana, sebelum abad ke 17, muzik hanya diperdengarkan di gereja, di dewan persendirian orang bangsawan atau di perjumpaan akademi yang tertutup atau kumpulan lain. Walau bagaimanapun dengan perkembangan opera pada abad ke 17 seni muzik buat pertama kalinya menjadi satu institusi orang ramai. Konsert orang ramai yang terawal pernah direkodkan dan mengenakan bayaran masuk adalah konsert yang diadakan di London oleh pemain biola John Bawister pada tahun 1672. Pada abad ke 18 pula konsert orang ramai mula terbentuk kukuh di seluruh Eropah dan Amerika. (Ensiklopedia Malaysiana Jilid 7/215)

(*Amik dari sini.... http://www.brunet.bn/gov/mufti/irsyad/pelita/2001/ic71_2001.htm)

Tapi adakah kita buat bantahan ini kerna mengikut perasaan atau memang kerana ianya memang terbukti salah..?

Semestinya kerana ianya benar sekali. Ayuh kita lihat bersama maklumat dari pihak HEMA sendiri.

jeng...jeng...jeng


1. Buku Panduan Menjalankan Aktiviti Pelajar UTM

2. Panduan Pembacaan Doa Dalam Majlis / Program*

Majlis / program yang BOLEH dilakukan pembacaan doa:
a) Majlis / program yang tidak mengandungi unsur-unsur kemungkaran seperti pembukaan sidang dewan perundangan, mesyuarat dan majlis angkat sumpah. Bacaan doa boleh diawalkan dan majlis juga boleh ditutup dengan doa.
b) Majlis / program sosial yang terdapat aturcara persembahan hiburan (dan kebudayaan) yang biasa**. Maka bacaan doa hendaklah diawalkan dan tidak perlu majlis ditutup dengan bacaan doa.

Majlis / program yang TIDAK BOLEH dilakukan pembacaan doa:
a) Majlis / program yang tidak ada kaitan dengan upacara agama seperti perlumbaan kereta, motorsikal, bot laju, pertandingan golf dan pertunjukan sarkas.
b) Majis / program yang menyediakan makanan datau minuman yang diharamkan oleh Islam.
c) Pesta hiburan dan acara kebudayaan seperti tayangan filem perdana dan konsert nyayian dan tarian yang melalaikan.
d) Perayaan yang menonjolkan unsur-unsur kemungkaran, pendedahan aurat seperti ratu cantik, sukan wanita dan pertunjukan fesyen.

3. Panduan Kegiatan Kesenian / Hiburan / Kebudayaan

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia dalam persidangan kali ke-2 pada 12 & 13 Mei 1981 telah membuat keputusan seperti berikut:

a) Nyanyian yang senikatanya baik, tidak lucah, tidak biadab dan tidak mendorong kepada maksiat, tidak bercampur gaul antara lelaki dengan perempuan dan tidak membawa kepada fitnah adalah harus;

b) Jika nyanyian senikatanya tidak baik, lucah, biadab, mendorong kepada maksiat, bercampur gaul lelaki dengan perempuan dan membawa kepada fitnah maka nyanyian itu adalah haram;

c) Pancaragam yang melalaikan hukumnya haram;

d) Mendengar nyanyian dan pancaragam adalah harus dengan syarat senikatanya baik, tidak lucah, tidak biadab, tidak bercampur lelaki dengan perempuan dalam keadaan yang tidak menimbulkan fitnah; dan

e) Menyanyi untuk menaikkan semangat jihad adalah harus.

Keputusan muzakarah fatwa tersebut jelas menyatakan bahawa Islam tidak menghalang masyarakat daripada berhibur malah dalam beberapa keadaan ia sangat digalakkan. Jika dengan nyanyian ia boleh membangkitkan semangat untuk bergerak maju, berusaha, membentuk masyarakat maka ia bertepatan dengan seruan kebaikan yang sentiasa digalakkan . Walau bagaimanapun ia perlu menepati kriteria syarak yang mementingkan kesejahteraan masyarakat dan tidak menggalak kepada perpecahan dan penghinaan.

Justeru kewajipan golongan seniman sekarang adalah sentiasa melakukan pengkajian, penelitian, kritikan dan penilaian semula terhadap hasil kerja seni mereka. Apa yang jelas, Islam mengingkari sikap orang yang jumud dan tidak memiliki inisiatif dan daya inovatif dalam kehidupan. wallahu a'lam.

4. Dasar Kebudayaan & Kesenian UTM (1993)

a) Persembahan kebudayaan bercorak percampuran jantina tidak dibolehkan.
b) Setiap persembanhan haruslah mempunyai sifat sederhana dari segi kebisingan, gaya persembahan dan (jika boleh) memasukkan unsure sains dan teknologi dalam persembahan.
c) Pakaian semasa persembahan hendaklah menutup aurat dan bersesuaian mengikut konteks persembahan.
d) pemilihan irama muzik mestilah berirama lembut, kemelayuan dan memenuhi citarasa.
e) setiap persembahan hendaklah tidak melanggar tatatertib, sentiasa bermoral tinggi dan tidak ada unsur-unsur khurafat yang bertentangan dengan Islam.
f) setiap persembahan yang diadakan di waktu malam hendaklah dimulakan selepas solat Isyak dan tidak boleh dianjurkan pada hari Khamis malam Jumaat, pada bulan puasa dan pada hari kebesaran Islam yang lain.
g) tidak membenarkan kumpulan budaya luar dibawa masuk ke kampus kecuali dengan kebenaran Naib Canselor.
h) persembahan kebudayaan wanita hendaklah untuk tontonan wanita sahaja.
i) peraturan-peraturan lain yang ditetapkan dari masa ke semasa.

(*Boleh didapati di laman web ini....Ini Universiti yang larang ya kawan2~) 
http://www.utm.my/hep2/panduan.html

Dari pandangan Islam...?
Maka anda boleh lah berusaha search sendiri di Internet dan merujuk pada pakar2 dalam bidang fekah Islam. Kalau di UTM itu, boleh merujuk pada Dr. Ariff Saleh dari Fakulti Tamadun Islam atau mana2 pengawai di Pusat Islam.

Jadi bagaimana untuk anda juga turut dapat membantu dalam usaha menolak Konsert Kumpulan THE TIMES dan pertandingan Rhythm Of Champion. Di sini saya ada sedikit cadangan dan pendapat yang ingin dikongsikan:

1) Tulis email bantahan/tidak setuju perkara ini dibiarkan berlaku pada pengawai2 tertinggi UTM (Dato' NC, Datuk TNC HEMA, TNC A&A, TNC P&I, Pengarah keselamatan, Pengarah pusat kebudayaan, Pengarah Pusat Islam, Pengarah Pusat Ko-Q...dsb). Tetapi ayat itu harapnya bersopan r sikit walaupun marah. Nak email diorang boleh search sendiri di sini...
(* http://aspbase.utm.my/sms/weblink/)

2) 'Serang' wall event ini di FB mereka. First tulis r pendapat anda di wall anda masing2. pastu post plak kat wall diorang. Ni wall dyp..Xperlu takot, universiti pun support kita, antaranya Pusat kebudayaan UTM n Pusat Islam UTM  =)
(*http://www.facebook.com/event.php?eid=100671230014512) @ (*http://www.facebook.com/event.php?eid=167720056612492)

3) Sampaikan dari mulut ke mulut mahasiswa/i UTM mengenai benda ini memang salah dari pandangan agama dan hala tuju Universiti. Buat statement terbuka, lebih2 lagi jika anda seorang mahasiswa yang ada kedudukan dalam persatuan/kelab/JKM apatah lagi MPM sendiri.

                                                  Kosert lagha VS PTPM...sapa menang ek..?

4) Boleh mesagge terus pada Datuk TNC HEMA jika anda tidak setuju dengan perkara ini di talian ini 019-6556585. Jangan risau sebab tema pejabat HEMA kali ini ialah 'We Care!'. Jadi xda masalah punya r. Lagi pun perkara ini bertentangan dengan Pelan Transformasi Pembangunan Mahasiswa dari pejabat HEMA yang ingin melahirkan mahasiswa yang Holistic. Message je~

Kosert lagha VS PTPM...sapa menang ek..?


5) Cadangan terakhir saya, ialah berdoa lah. Doa itu senjata mukmin. =)


Kawan-kawan ketahuilah perkara ini adalah tanggungjawab bersama untuk kita menolak perkara ini. Lebih-lebih lagi mereka yang Muslim. Ini adalah kemungkaran yang harus dicegah bersama.

"Dari Abu Sa’id Al Khudri radhiyallahu ‘anhu dia berkata, “Aku mendengar Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, ‘Barang siapa di antara kalian yang melihat kemungkaran, hendaklah dia merubahnya dengan tangannya. Apabila tidak mampu maka hendaknya dengan lisannya. Dan apabila tidak mampu lagi maka dengan hatinya, sesungguhnya itulah selemah-lemah iman."

~Hadith Riwayat Muslim~
 
                                                                        Syeikh Nuruddin~

Tak malu ke kita, baru beberapa hari yang lalu, UTM telah dilawat oleh seorang ulama' besar nusantara iaitu Syeikh Nuruddin Marbu al-Banjari al-Makki. Harus kita ingat amar maaruf nahi mungkar ini seperti 2 pintu. Satu pintu kebaikan yang seharusnya sentiasa dibuka luas dan satu lagi pintu kejahatan yang perlu sentiasa ditutup. Kalau  biarkan 2-2 buka, xjadi apa2 lah nampaknya. Ingatlah mana mungkin kegelapan kejahilan itu dapat hadir sekali dengan cahaya kebenaran. Fikir-fikirkan lah wahai teman-temanku.  =)

IKLAN 1: Saya tiada di Bumi UTM sebab ada urusan family di KL. Saya mendoakan kejayaan pada para pejuang yang sedang memperjuangkan isu ini.

IKLAN 2: saya rasa kumpulan THE TIMES ni kena bayar pada mahasiswa/i UTM r. Sebab dorg nak masuk UTM, kita skit2 post promote band dyp..kih3x~ (Melawak)


Diri yang kerdil yang sedang mencari jalan pulang pada Penciptanya.~

Dipetik dari Pemikiran Zulkarnain

0 comments: