UPDATE: Lebih 50 Mahasiswa sdg bkumpul d balai polis travers- Isu perhimpunan

Anggota polis bantuan di KL Sentral hari ini menahan 11 orang - lapan pelajar dan tiga wartawan - selepas satu sidang media di hab pengangkutan awam itu pagi tadi.

Dalam insiden yang berlaku sekitar jam 10.30 pagi itu, anggota polis berkenaan mengarahkan pelajar tersebut supaya jangan berkumpul dalam kompleks pengangkutan awam.

Bagaimanapun, walaupun pelajar berkenaan bersurai seperti yang
diarah, tetapi lapan daripada mereka ditangkap ketika hendak meninggalkan stesen tersebut bersama tiga orang wartawan.

“Mereka ditahan selepas kami telahpun teredar. Malah, ada antaranya ditahan ketika hendak masuk ke dalam keretapi apabila mereka dipanggil dan ditahan," kata jurucakap Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM), Ahmad Shukri Kamaruddin (kanan).

Katanya, mereka diberitahu yang mereka ditahan kerana menyertai perhimpunan.

Sementara itu, KeadilanDaily melaporkan, kad pengenalan tiga wartawan dan lapan pelajar tersebut dirampas oleh anggota polis bantuan berkenaan.

Mereka kemudiannya dibawa ke balai polis Jalan Travers.

Tiga wartawan tersebut adalah dari KeadilanDaily yang berada di sana untuk menghadiri sidang media program Jelajah Mahasiswa Selamatkan Rakyat berkomuter dari KL Sentral ke Seremban.

Program itu dianjurkan oleh SMM. Turut sama ditahan, menurut KeadilanDaily, ialah seorang jurugambar dari TV Selangor


UPADATE SEMASA
pukul 5.45 petang-Lebih 50 Mahasiswa sdg bkumpul d balai polis travers & skrg masih dlm proses penjaminan. Pihak polis msh enggan mberi pjelasan kpd media.

pukul 6.15 petang - Skrg 3 Org Mahasiswa telah dbebaskn iaitu Safwan Anang, YDP PMIUM, Syukri Kamaruddin Pgerusi SMM, Izzudin Helmi SU SMM & 5 lagi masih dlm proses jaminan. Pihak polis pula msh membisu & enggan beri ktrgn pd media.

0 comments: